Ura

Ura

Niinistön ura on kahdenlainen. Valmistuttuaan juristiksi hän toimi eri lakimiestehtävissä ja kaksitoista vuotta Turun hovioikeudessa hovioikeudenviskaalina. Kiireistä elämää ylläpiti oman lakitoimiston pyörittäminen viranhoidon ohella.

Poliittisen toiminnan hän aloitti kotikaupungissaan Salossa tultuaan valituksi 1976 valtuustoon ja saman tien kaupunginhallitukseen. Eduskuntaan hänen valittiin 1987 ja hän toimi mm. perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana.

Valinta Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajaksi 1994 nosti Niinistön eturiviin, ja seuraavana keväänä hän johti puolueen hallitusneuvotteluja päätyen itse oikeusministeriksi. Vuonna 1996 hän siirtyi valtiovarainministeriksi ja palveli siinä pidempään kuin kukaan muu eli noin runsaat 7 vuotta.

Eurooppalaiseen politiikkaan hän siirtyi merkittävään Euroopan Demokraattisen Unionin puheenjohtajan tehtävään 1998. EDU oli kattojärjestönä 42:lle keskustalais-oikeistolaisille puolueelle ja jäsenenä oli mm. Angela Merkelin johtama CDU. Ansioistaan Niinistö on nimitetty EPP:n toiseksi kunniapuheenjohtajaksi.

Vuonna 2003 Niinistö siirtyi takaisin siviilitöihin, nyt Euroopan Investointipankin (EIB) varapääjohtajaksi. Tehtävässään hän vastasi pankin toimista mm. Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Hän toimi myös pohjoisen ulottuvuuden ympäristötyöryhmän puheenjohtajana, kun Pietarin jätevedenpuhdistuslaitoksen rahoituksesta päätettiin.

Suomen politiikkaan Niinistö palasi 2007 eduskuntavaaleissa, jossa hänet valittiin ennätyksellisellä yli 60 000 äänellä. Tällöin Niinistö oli kolmatta kertaa koko maan äänikuningas.

Niinistö toimi sitten vaalikauden eduskunnan puhemiehenä, jolloin hän sai voimakasta kritiikkiä edustajilta eduskunnan menotalouden uudistamisesta.

Vapaa-aikanaan Niinistö on pienestä pitäen harrastanut liikuntaa ja kirjallisuutta. Hän on toiminut urheiluseurassa eri vapaaehtoistehtävissä sekä sittemmin Suomen Palloliiton puheenjohtajana.

Vuonna 2007 Niinistö oli perustamassa Tukikummit säätiötä ja toimii edelleen sen puheenjohtajana. Säätiö on kerännyt ja lahjoittanut varoja nuorten syrjäytymisen vähentämiseksi ja avustanut siinä tarkoituksessa noin 5000 perhettä.